Gilding flakes ger metallisk folierad effekt

18 januari 2019: Gilding flakes ger metallisk folierad effekt.

Jag älskar att prova nya saker. Nya verktyg. Nya tekniker. Nya material. Det är som att vara på upptäcksfärd på pappret.

Därför lite extra exalterad att få visa upp hur jag använt Nuvos Gilding flakes på tre sätt på två olika kort.

Gilding flakes är lövtunna flingor som fastnar på klistriga ytor och påminner lite om bladguld fast det finns i fler färger. Man strösslar på det medan ytan är klistrig. Tänker på att inte, nysa, öppna fönstret eller sucka för det lövtunna flyger väldigt lätt. Jag talar av erfarenhet. 🙄

Med en liten borste arbetar man in flingorna på ytan. Ju mer du borstar desto slätare yta. Jobba som när du arbetar med embossing pulver. Dvs ha ett papper under som samlar upp det som blir över så du kan hälla tillbaka det i burken.

Vad kan man använda för att skapa en klistrig yta? Tre saker testar jag. Dubbelhäftande tejp, klistrigt embossingpulver och lim helt enkelt.

På det första kortet har jag använt dubbelhäftande tejp och sticky embossing powder.

Dubbelhäftande tejp är väldigt lätt och ger ett pålitligt resultat som ram till exempel. Man bara häller flingorna på tejpen och börjar borsta.

Embossingpulvret används på så sätt att det blir som lim när det hettas upp och smälter. Innan det svalnar måste flingorna på. Det här gör att du kan använda dina stämplar för att skapa motiv med de gyllene flingorna. Men jag tror inte man ska förvänta sig ett så sirligt, detaljrikt resultat som med en Foil maskin. Det blir lite ruffare, mer mixed media artat. Man får gärna motbevisa mig på detta! 😊

På kortet har jag gjort en bas av Distress Oxide med en stencil. Fjärilen är också målad med Distress Oxides (se föregående inlägg hur jag gör). På slutet har jag dekorerat med Nuvo Chrystal Drops i svart.

På nästa kort höjer jag svårighetsgraden avsevärt. Jag ska testa hur det funkar att använda lim, eller snarare Mod Podge (som man brukar använda till decoupage) och få flingorna att fläckvis fästa på en torrembossad yta (dvs när jag använt embossingfolder).

Jag har skurit ut ett hjärta i mitten av en kvadratisk bit lila cardstock. Sen har jag embossat den i embossingfoldern. Därefter har jag smetat lila embellishment mousse över pappret. Det ger fin lyster. Sen sprayat jag med både Dylusions Shimmer spray i svart och sen det guldskimrande mica misten från Nuvo här och där på pappret. När lagret är torrt tar jag Mod Podge lack/lim och duttar lite här och där. Sen trycker jag ner flingorna med fingrarna i limmet. Väntar någon minut och börjar sedan borsta bort överflödet.

Jag stansade ut hjärtat med blommor i metallicpappret i rosa och fäste det som en ram kring hjärtöppningen. Stansade även ut texten ”with love” i det pappret.

Sen använde jag den breda dubbelhäftande tejpen för att skära ut bakgrunden till ”with love” texten och sen använda den på samma sätt som på kort ett. Det var väldigt pilligt… Det är nog bättre att fästa tejpen på cardstock först och sen stansa ut med tejpen på.

Jag fäste pappret på ett ljusare lila cardstock och använde en stencil och smetade Coosas bronze wax på i det intre hjärtat. Jag stansade ut två svarta hörn i foam och duttade lite wax på dessa också.

Jag ville ha en ännu mer distinkt kant runt motivet. Därför använde jag peel-off i svart velveteen som kan mellan de bägge färgerna av cardstock. Det fäste jag på en mörkbrun kortbas.

Så här blev kortet när det är färdigdekorerat med blommor och organzaband. Det är svårt att på fotot få fram hur kortet skiftar i färg och struktur med det embossade pappret.

Hoppas ni blev inspirerade till att prova gilding flakes! Berätta gärna för oss om du brukar använda dem på andra sätt och visa upp dessa projekt för oss i Facebook-gruppen ”Skapat med Instila”.

// Pyzzlot Karin

Materiallista

Stämplar, dies och embossingfolders

 • Papper, tejp och dekorationer
 • Medier, färger, sprayer
 • Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google-foto

  Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  Ansluter till %s