Kuvert minialbum

9 januari 2020: Kuvert minialbum.

Att göra minialbum är otroligt roligt och går att gör på så många olika sätt o varierande storlek. Idag ska jag göra ett album av kuvert.

Så här blev resultatet, ett litet album där jag kommer samla tänkvärda ord o citat.

Jag har gjort albumet i enkelt bas utförande så även nybörjaren ska känna sig trygg i att testa.

Vill man ha ett mer avancerat album är det enkelt att lägga till både flärpar i olika design , fickor och fler sidor. Kom bara ihåg att för bästa resultat bör man ha bestämt utseende på varje enskild sida innan man fäster designpapper på bassidan. Nu kör vi igång.

Börja med att klistra igen kuverten (jag har använt A6), varje kuvert kommer att bli 2 sidor så till ett album med 5sidor behövs 3 kuvert, vill man ha uppvikbar sida på några bassidor går det åt ett halvt kuvert ytterligare för varje uppvikbar sida.

När kuverten är ihop klistrat mät ut mitten på långsidan och dela kuvertet. Gör så med alla kuverten, nu har vi bassidorna till albumet. Vill du ha uppvikbar sida från toppen biga vid 0,5″ på ena kortsidan ( vill du ha extra ficka , tänk på att vända öppningen åt höger, vill du inte ha extra ficka klistra igen den öppna sidan innan du fäster sidan på bassidan), och om man vill ha öppningsbar från sidan bigas ena långsidan vid 0,5″ ( Biga på den stängda sidan om du vill ha extra ficka , annars biga sidan som är öppen). Klistra fast den bigade delen mot bassidan. Vill du kunna stoppa i extra noteringsblad kom ihåg att vända öppningen utåt, inte in mot ryggen.

Bassida med extra sida i toppen:

När sidorna är färdiga är det dags att göra själva bokomslaget.

Strl på bokomslag angivet på kartongen:

Ta ett cardstock som är 1″ större runt om, klistra fast kartong bitarna och lämna ca 1/8″ mellanrum på var sida om ryggbiten. Detta för att boken ska kunna öppnas upp riktigt. Snedklipp hörnen på cardstocken och limma eller använd dubbelhäftande tejp att fästa med. Var noga när du viker upp cardstocken mot kartongen så blir det ett fint resultat. Jag använder både dubbelhäftande tejp och lim, tejpen hjälper till att hålla uppviket på plats medan lim torkar.

Cardstocken fastlimmad på bokomslag:

Skär till ett cardstock som är 1/4″ mindre på längd och bredd än vad omslaget är och limma fast det på insidan av bokomslaget.

Insida av bokomslag:

ta en cardstock i samma färg som insidan skär den så att bredden är ca 2/8″ kortare än höjden på kuverten. Denna ska du nu biga så att du får sidfästen, varje sida kräver 1″ och 3/8″ för varje mellanrum. Biga 0,5″, 0,5″, 3/8″ för varje sida avsluta med 0,5″, 0,5″. Vik ihop så att 0,5″ blir dubbel, fäst ihop dem med dubbelhäftande tejp eller lim. Sätt dubbelhäftande tejp på båda sidorna av varje 0,5″. När det är gjort fäst sidfästet centrerat på ryggbiten av bokomslaget.

Sidbindningen när den är färdig:

Nu är det bara att klä bassidorna med önskat dekorpapper och därefter fästa dem på sidfästena.

Sidorna med dekorpapper:

Det jag kommer att göra mer med albumet är att välja några dies som passar sidorna och på varje sida fästa ”skriv yta” i olika former.

Lycka till med album skapandet / Tina

Materiallista

Cardstock

Kuvert A6 vanliga vita – man kan också göra egna kuvert t.ex. med denna die

Paperpad

Dies bokstäver

Dies älvor

Lim

Dubbelhäftande tejp

Band

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s