Maskning av stämplar (filmklipp)

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är dt-anethe-2.jpg
Skriv bildtext…

15 januari 2020: Maskning av stämplar (filmklipp)

Ibland vill man sätta ihop två (eller flera) stämpelmotiv till ett sammanhängande motiv och det kan kännas klurigt hur man gör, så idag tänkte jag visa er hur man gör detta. Tekniken kallas maskning. Det finns även ett klipp på Youtube där jag visar exakt hur jag gör, HÄR.

För att få snygga stämpelavtryck använder jag en stämpelpress. Den underlättar genom att man kan hålla pappret stilla och man vet att stämpeltycket hamnar exakt på samma ställe varje gång. Jag har använt mig av en stämpelpress från ett annat märke men funktionen är densamma som den i länken.

Det man måste bestämma sig för innan man börjar att stämpla är vilket motiv som man vill ska vara längst fram, för det är detta motivet som vi kommer att stämpla först.

Vi behöver även material som vi kan lägga över vårt motiv, jag använder en gul etikettrulle med klister på baksidan. Tänk bara på att det inte får vara ett permanent klister utan det ska gå att ta bort från pappret utan att det lämnar fläckar eller förstör ditt stämpeltryck.

Börja med att stämpla ditt huvudmotiv (det som ska vara längst fram i bilden) på det löstagbara pappret samt på pappret där du vill ha motivet. Jag bestämde att den stora söta valen ska få bli mitt huvudmotiv som ska vara längst fram i bilden.

Jag stämplar med en vattenfast färg eftersom jag använder mig av vattenlösliga färger när jag färglägger, mitt pappersval är akvarellpapper.

När stämpelfärgen har torkat klipper man ut motivet i det gula pappret (med klistrig baksida) och placerar detta över huvudmotivet som ligger i stämpelpressen.

Nu är vårt huvudmotiv skyddat och vi kan stämpla de stämplarna som vi vill ska vara bakom valen.

Vårt huvudmotiv är skyddat och all färg som stämplas hamnar på det gula pappret som vi tar bort när vi stämplat färdig.

Fortsätt att stämpla de stämplarna som ska ligga bakom valen tills du är nöjd. Det går ju även att maska i flera steg, gör bara på samma sätt och skydda motivet som ligger längre fram i bilden.
Till exempel har jag först stämplat bläckfisken, skyddat den och stämplat en växt som jag sedan skyddade och stämplade ytterligare två växter.

När man maskar är det viktigt att man alltid stämplar de motiven som är längst fram först och sedan skyddar dem, för det går alltid att stämplar in mer saker i bakgrunden men aldrig fler motiv längst fram.

Nu är min maskning färdig och jag tänkte måla en sandig botten och lägga till lite bubblor m.m i mitt motiv.
Jag brukar sätta mina använda maskingspapper på mina stämpelset och använda dem flera gånger.

Glöm inte bort min film där jag visar hur jag maskar stämplar.
Ha det så gott!

MATERIALLISTA

Stämplar, tillbehör och färger
Stämpelpress (liknande den jag har)
Stämpelfärg
Valstämpel
Bläckfiskstämpel
Sjöjungfrustämpel (från filmen)

Papper och cardstock
Akvarellpapper (liknande det jag har använt)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s