GoPress and foil maskin

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är dt-susanne.jpg

7 Februari 2020: GoPress and Foil maskin.

GoPress and Foil maskin
Idag kommer jag gå igenom hur man kan få vackra foliemönster på sitt papper och använda dessa till sina kort. Man kan även foliera på tex spånskiva, tyg, trä, läder, band, kort, papper … och mycket mer!

GoPress and Foil maskinen, finns en platta som ger ifrån sig värme och det är speciell folie för värme som man skall använda.
Nedan är en bild på Go press and Folie maskin

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-1a.jpg

GoPress and Foil maskinen går att användas till många populära präglings- och stansmaskiner dock INTE Gemini. Gemini har en egen foilmaskin som är tunnare i utförandet för att kunna passa till Gemini prägling/stansmaskin. För att kunna använda GoPress and Foil maskinen måste man även ha en stansmaskin. Det är trycket från stansmaskinen och värmen ifrån metallplattan som bilder mönstret på ditt papper.

Först går jag igenom lite bra att ha och veta innan vi börjar att foliera.

Det finns två olika slags hotfoil stamps.                                      
1) Hot foil stamp För över mönstret, folierat till pappret
2) Cut, Foil and Emboss Die  För över mönstret, folierat till pappret, embossar och stansar ut – allt på samma gång. Till dessa måste man även ha en Metal Conversion Plate, vilket kommer att förklaras nedan där jag visar hur det går till.
Det finns olika fabrikat på hotfoil metallen. Har inte hört att något fabrikat inte går att använda däremot kan de vara olika i tjockleken, men det har mindre betydelse.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-2-1.jpg

Vilka verktyg behöver jag ha för att kunna värme foliera?
1) Först och främst behöver du en prägling/stansmaskin (Inte Gemini, Nelli PressBoss A4 . PressBoss Pro vet jag inget om)
2) Därefter kommer GoPress and foil maskinen där det i paketet ingår själva maskinen,  värmebeständig gummimatta, pick n lift, Pincetten med magnet-funktion  (verktyg lyfta den varma metall plattan) + 2st folie prov  paket. (Folie finns i många olika färger att köpa)
3) GoPress and foil Hotfoil Stamp eller Cut, Foil and Emboss Die
4) Metal Conversion Plate – Behövs endast vid användning av Cut, Foil and Emboss Die (Utskärningen av dessa foil die behöver den tjocka conversion plate som inte är böjbar.)
Bra att ha:
5) Metal shim, extra tryck för överföring av negativet (Den delen som blir över när du fört över mönstret, blir negativet kvar vilket kan användas. Används också för att föra över foil från embossingfolder
6) ”Eraser” Verktyg där man kan sudda ut om/när det kommit lite foile där det inte skall finnas dåkan man ta bort foile med erasern.

Uppstart GoPress and Foil maskin
Sätt i värmeplattan i basen om den inte redan sitter i.
Sätt i elsladden i elkontakten. En röd lampa lyser. Den röda lampan visar enbart att maskinen är kopplad mot elen. Tryck på knappen bredvid den röda lampan. Nu skall lampan börja blinka. Den går sedan över och blir grön. Grön lampa betyder att värmeplattan har blivit tillräckligt varm för att börja användas.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-2-1-1.jpg

Cut and Foil die: Field of Daisies.
Kommer att visa nedan hur jag folierar med denna Cut &Foil Die

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-2-2.jpg

Öppna plastlocket på värmeplattan. Lägg ner Cut and foil die med mönstret upp.
Klipp ut lagom stor bit med folie (För Hot foil metall, de som inte stansar ut, ibland går det bättre att klippa bort hörnen, folien vill gärna fastna på pappret och det vill vi inte ha) Lägg den färgade sidan på foliet ner mot Cut and foil die och sist pappret som du vill foiliera.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-3-1.jpg

CUT AND FOIL DIE – DU MÅSTE här först lägga CONVERSION PLATE. Det är en tjock metallplatta som behövs för enbart cut and foil die.Jag visste inte om detta först. Denna Cut&Foil Die var den första för mig, jag har enbart haft Hotfoil Stamps. Inte konstigt att foil överföringen inte blev bra. Under- och överfoilierat och ingen embossing på mönstret och maskinen stansade inte ut mönstret.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-3-1-1.jpg

Jag har inge conversion plate, däremot hade jag Metall Shim, men den är inte så tjock, den är tunn och böjbar. Då jag inte hade något annat alternativ fick jag i detta projekt använda mig av denna tunna metall shim. Det blev bra mycket bättre. Maskinen stansade ut nästan hela mönstret och det blev djupare tryck i pappret.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-3-2.jpg


Präglings/stansmaskinerna är olika, det kan bero på ålder, hur mycket man använt dom och det kan även bero på fabrikat. Går inte din första foliering bra, lägg några extra papper ovan på ditt papper ”shim”. Här måste man testa sig fram för att veta vad DIN maskin behöver. Jag måste alltid lägga extra papper i min GoPress and foil maskin för att stansmaskinen skall kunna göra sitt jobb.
Olika fabrikat på metall plattorna gör att de även är olika tjocka.
Blir det överfoilierat ta bort ett papper. Blir det underfolilierat lägg till ett papper. Pröva dig fram. När du kommer fram till rätt tryck det är då det roliga börjar och mönstren förs över korrekt.
Nedan bild där jag lagt i ”shim” extra papper för att få ett bättre tryck

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-4-1.jpg

När du har lagt ner allt på din GoPress and foil; Conversion plate, cut and foil die med mönstret mot dig, foil papper där den ”fina” färgade sidan skall ligga mot cut and foil die, papper och eventuellt extra ”shim”.
När allt är tillräckligt varmt lyser lampan stadigt grön (blinkande grön, värmeplattan sitter inte i basen) Låt den gärna stå en stund, bli riktigt varm, dra sedan ut värmeplattan från basen och köra värmeplattan genom din prägling/stansmaskin.
OBS kör saaaktaaa, sakta igenom, inte som du brukar göra med en vanlig dies utan riktigt sakta. Det är trycket som gör att mönstret fastnar på cardstocket/pappret så ta det sakta och lugnt.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-5-1.jpg

Nedan en bild som vi alla gör. Både som nybörjare och även när vi har hållit på ett tag. Foilen är vänt fel. Färgen är vänd mot pappret. Foiliering blir nu på metallplattan istället. Det har absolut ingen betydelse och du kan använda den precis som vanligt.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-6-1.jpg

Lägg din värmeplatta på bordet eller sätt i den i basen, tänk på att om du trycker i värmeplattan börjar den värma igen om du inte trycker på knappen. Lyft försiktigt upp locket och ta bort eventuellt extra papper lyft försiktigt upp ditt papper med folien och låt allt kallna. När det har kallnat drar du försiktigt loss den folien – översta pappret som nu skall bli genomskinligt där folien har gått över till pappret och maskinen skall även ha stansat ut motivet. Nedan ser ni mönstret överfört på lite tjockare skrivare papper. Cardstock i Linen både fram och baksidan, ett enfärgat mönsterpapper och sist ett tjockare metallpapper som blev lite överfolilierat.

(De 2 översta till höger är de som användes utan metall shim)
Blir det lite över folierat kan man få bort det med hjälp av Tombow eraser, se nedan under material.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-7-1.jpg

Jag gjorde 2 olika kort på det som jag hade foilierat.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-8-1.jpg

Överföra foil på papper utan metallplatta

Jag har gjort det förut men idag fungerade det inte så bra. Vad det är, vet jag inte. (Kanske att jag glömt hur jag gjorde, det var ett tag sedan) Det är bara att försöka någon annan gång. Med denna metoden skall du även kunna föra över ”negativet” den delen och mönstret som blir över efter din foliering.
Nedan har jag lagt metall shim på värmeplattan, foil med färg sidan mot metall shim, papper och eventuellt extra shim. När jag drog bort den genomskinliga filmen hade inte all foil förts över.
Men vad gör det. Lite distress utseende, det kan jag göra kort på.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-9-1.jpg

Jag tänker stansa ut blommor och blad från några dies.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-10-1.jpg

Det blev ett blomkort i distress. Kanterna tog jag extra stark smal dubbeltejp, lade på folien och tryckte fast det ordentligt och drog loss, Ja, folien fungerar även på stark dubbelsidig tejp.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-11-1.jpg

Hot foil metall plattor till färgläggning och embossing.
Du kan använda dinna metall mönster utan GoPress and Foil maskinen.
Ta på Ink på hela stämpeln och kör den som vanligt genom din stansmaskin. Använd gärna Pigment Ink, den torkar inte så fort. Pigmentink lägger färgtrycket ovanpå pappret därav fungerar Pigment Ink (tex Memento Lux) och Distress Oxide att använda på färgat papper.
Nedan ser ni en Cut and foil die och en vanlig Hot foil stamp. Metallplattorna tog jag på Pigment ink färg. Gör på exakt samma sätt som när du kör igenom en vanlig die i din stansmaskin.
Stansmaskinen stansar ut motivet ifrån Cut and foil die och båda motiven blir överförda till pappret.
Nu är det bara att göra kort till dessa.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-12-2.jpg

Jag gjorde några kort för ett tag sedan. Nedan exempel på vad man kan göra när man har en Go press and foil maskin.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-13-2.jpg

Lycka till om och när ni har er egen GoPress and Foil maskin och glöm inte – dessa metall plattor, mönstren går även att föra över om man inkar in dom och kör dom i sin stansmaskin, då behöver du inge GoPress and Foil om du tycker om själva metall plattan.


Material

GoPress and Foil maskin
Cut & Foil Die – Field of Daisies 
Övriga Cut & Foil dies  
Hot foil stamps  
Foil rosa (mirror)
Övriga foil (finns längst ner)

Conversion Plate
Metal Shim plate 
Tombow eraser

Papper:
Cardstock Linen
Metall papper
Summer Picnic   

Övrigt
Hjärt dies (liknande) 
Blommor (liknande) 
Stämpel text 
Stämpelset Grunge 

Nuvo Crystal drops 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s