Färgläggning av stämplar – tips

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är dt-anethe-2.jpg
Skriv bildtext…

12 februari 2020: Färgläggning av stämplar – tips.

Idag tänkte jag ge lite tips att tänka på om man vill färglägga stämplar. Det är lite att hålla reda på men om man har grunden så brukar det lösa sig.

Vatten eller alkohol i basen?

Det första man behöver tänka på är vad är färgen du tänkt använda har för bas, de vanligaste är vatten och alkohol. Om man inte vet så är det lätt att få reda på. Måla lite med färgen på ett papper, jag brukar ta ett vanligt vitt slätt papper. Spraya med vatten.

Den röda färgen som är vattenbaserad flyter ut betydligt mer och man ser att den blandar sig med vattnet, den svarta flyter knappt ut något alls så den kan vi anta är alkoholbaserad. Oftast kan man känna på lukten om pennan är alkoholbaserad. På pennorna som är vattenbaserade kan det t.ex. stå Aqua vilket betyder vatten.

Val av stämpeldyna

De färger som är vattenbaserade behöver en stämpeldyna som är alkoholbaserad för att inte stämpelfärgen ska blandas med färgpennorna. Om du istället använder alkoholbaserat ska du stämpla med en vattenbaserad stämpelfärg. Oftast står det på stämpeldynan om den är waterproof (alkoholbaserad) eller waterbased (vattenbaserad). På bilden är Distress Ink vattenbaserad, på baksidan står det att man kan spraya med vatten för att få fina effekter = vattenbaserad. Archival Ink står det permanent och waterproof vilka båda pekar mot alkoholbaserad färg.

Val av papper

Om man väljer att använda vattenbaserad färg och alkoholbaserad stämpeldyna så behöver man ett papper där färgen kan sugas in i pappret, det bästa valet är någon form av akvarellpapper. Akvarellpapper har en god förmåga att ta emot vatten utan att hela arket blir dyblött. Om man väljer alkoholbaserad färg och vattenbaserad stämpeldyna behöver vi istället ett papper som är glatt och inte tar emot vatten så bra. Pappret ligger till höger i bilden och man ser att det är betydligt slätare än akvarellpappret till vänster.

Generellt kan man alltså tänka:
Vattenlösliga färger – alkoholbaserad stämpelfärg – papper för vattenfärg (akvarell).
Alkohollösliga färger – vattenbaserad stämpelfärg – glatt papper (ex Yupo).

Det finns massor med olika tillverkare på papper, pennor och färger så det bästa är att prova sig fram vilken typ av bas man gillar och sedan kan man fördjupa sig i de olika tillverkarnas produkter. Personligen har jag fastnat för vattenbaserade pennor och jag använder därför Archival ink att stämpla med, jag färglägger med Distress ink och pappret är akvarellpapper.

MATERIALLISTA

Färgläggningspennor
Alkoholbaserade pennor
Vattenbaserade pennor

Stämpelfärger
Alkoholbaserad stämpelfärg
Vattenbaserad stämpelfärg

Papper
Papper för alkoholbaserade färger
Papper för vattenbaserade färger

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s