Nybörjarkort

28 april 2020: Nybörjarkort.

När man börjar med denna underbara hobby scrapbooking-kortmakeri, så har man oftast inte köpt in så mycket material eftersom man måste testa sig fram och se om det är en hobby man vill fortsätta med och se vad man helst vill pyssla med.

En del fastnar för mixed media, andra för att göra layouts, album eller göra enbart kort. Sen är vi olika hur mycket vi vill ” pynta ” de alster vi gör. Så det blir att handla in material allteftersom vi ser vart vi hamnar.

Själv är jag kortmakare, men har gjort album också och testar gärna lite olika tekniker – men att göra kort tycker jag är roligast!

Så idag tänkte jag tipsa och visa ett nybörjarkort med steg för steg beskrivning. Det blir många bilder och även text till.

Bilden nedan visar vad jag har tagit fram för att börja; sax (den var utanför bild), lim, 3d-tejp- tunn, 3d-tejp 2 mm, 3d foam kuddar, A5 cardstock-papper i olika färger, 3d-push-out ark för att bygga upp motivet och en skärmaskin.

Man kan i början enbart använda sig av linjal och sax, och det allra enklaste är att i början använda A5 papper, för då viker man den bara på mitten så är kortstommen klar för ett dubbelvikt kort. Men 30*30 cm cardstock är bäst om man vill göra större format på korten men det finns också papper i A4 format som man kan använda. Man får testa sig fram tills man vet vilket man föredrar.

Ett tips när man börjar med scrapbooking är att köpa tidningar eller magasin, i en del av dem följer det med material och vill man bara ha tips så köper man en enklare variant av dem. Jag kommer att tipsa om både och i materiallistan.

På bilden ovan valde jag det rosafärgade pappret A5 och vek på mitten.

På bilden nedan mäter jag ut ett beige färgat papper som jag vill ” bryta av färgmässigt med och använder som ”panel” på framsidan. Jag mäter in pappret några millimeter, som jag tycker blir passande.

Ovan ser du hur det blev. Nu tänker jag göra en till så kallad panel på den beigefärgade och återigen använder jag grundfärgen rosa.

Dessa paneler kan man antingen välja att limma på varandra eller så gör man som jag; man tar 3D-tejpen på 2 mm och tejpar ihop dem för att få höjd=( 3D effekt)När det är gjort så planerar jag vilket av 3D motiven som matchar bäst ihop med både den rosa- och beige färgen.

Därefter trycker jag försiktigt ut alla motiven som tillhör det motivet jag valt, det står nr på dem hur de ska monteras. Jag sätter fast 3D foam kuddar på dem, och sedan monterar jag ihop dem en och en tills hela motivet är klart.

Såhär blev slutresultatet, ett vackert kort i all enkelhet, som du ser så har jag endast lagt till fina halvpärlor på sidan av kortet. Man kan sätta annan dekoration som tex ; ett fint band eller om man stämplar någon text på ett fint klippt papper i exempelvis i samma beiga färg, för att inte bryta av grund färgerna.

Hoppas att du känner att det här gav dig lite inspiration!

/Marianne

Materiallista:

Hobby Journaal

Hobby Journaal/ med material, tex push out

Tidning HobbyJournal / med olika tips på kort-varianter

3D Push-Out / som jag använt ovan

Cardstock-A4-format

Cardstock-papper -A5 format -flerfärgade

Cardstock-A5 format -enfärgade

Cardstock-30*30

3D-Push-Out

Halvpärlor

Eleganta Pärlor

3D-Tejp

3D-Foam-Dimensionskuddar

Charms

Band-olika färger/mönster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s